Билки кои подмладуваат, а се користат со векови

31 август, 2020
360949_ginko_f

Босилек

Босилекот е основна состојка во повеќето кујни и е популарна билка што се користи во многу италијански јадења. Иако има многу варијанти на босилек, најпопуларната сорта е сладок босилек, која најчесто се користи во западната кујна. Ајурведската медицина користи друга форма на босилек, познат како свет босилек, кој игра значајна улога во спречувањето на здравствени состојби поврзани со возраста.


Куркума

Се користи особено во индиската кујна, често како состојка во кари и му дава златно жолта боја. Куркуминот е активна состојка во куркума. Тоа е соединение кое и дава на куркумата силни анти-старечки својства. Делува како моќен антиоксиданс и ги штити клетките од слободни радикали што ги оштетуваат и доведува до побрзо стареење.


Оригано

Тоа е зачин кој често се користи во кујната при подготвување јадења кои имаат медитерански „вкус“, особено при подготовката на пица. Маслото што содржи соединение наречено карвакрол е извлечено од лисјата на растението, што го спречува стареењето и го подобрува целокупното здравје.


Боровинка

Екстракт од боровинки е популарен хербален додаток кој содржи хемикалии познати како антоцијани. Им даваат виолетова боја и играат голема улога во подобрување на здравјето на очите. Студиите покажаа дека боровинките можат да го намалат ризикот од катаракта и глауком заради нивната способност да ги зајакнат крвните садови, како и да штитат од оштетување на мрежницата.