Британски епидемиолог изјави „Локдаунот беше монументална грешка, лекот беше полош од болеста“ и објасни како би требало да изгледа борбата против корона вирусот во есен и зима

24 август, 2020
61937222-koronavirus

Британски епидемиолог и еден од советниците на британската влада рече дека никогаш повеќе не треба да им се забрануваме на децата да играат и одат на училиште и коментира како треба да изгледа борбата против корона вирусот.

Бројот на заразени со корона вирусот ширум светот продолжува да расте незапирливо, со многу предупредувања дека најлошото допрва доаѓа во есен и зима, но се чини дека веќе не треба да го очекуваме сценариото од почетокот на годината кога многу држави прогласија затварање. Затворањето на економските и социјални активности даде резултати во смисла на пад на бројот на заразени, но се покажа дека победивме само во една битка, а не во војната.

Но, додека привремено се спречи ширењето на инфекцијата, последиците од локдаунот – низ економијата, отпуштањата од работа, намалувањето на платите, влошувањето на здравјето, па дури и милиони смртни случаи, како што зборуваше Бил Гејтс минатата недела, ќе траат со години.

Еден од заговорниците за ваквото заклучување и карантин беше Марк Вулхаус, професор по епидемиологија на Универзитетот во Единбург, кој е еден од советниците на британската влада за пандемија на вируси. Тој тоа го виде како краткорочен итен случај направен во време кога немаа подобри решенија. Она што беше јасно од самиот почеток беше дека, откако ќе започне олеснувањето на мерките, ќе започне ново ширење на вирусот кај населението. Проблемот е што во текот на овие месеци не е пронајдена алтернатива за карантин и заклучување и за многу експерти вклучени во донесувањето на мерките единствената стратегија беше да се чека вакцината и да се надеваме дека случајот ќе се реши. Тоа е надеж, не стратегија, верува Вулхаус и вели дека сега треба да се најде алтернатива за заклучувањето.

Денес тој има поинаков поглед на она што се случи во март: Верувам дека историјата ќе покаже дека нашиот обид да се контролира COVID-19 преку заклучување беше монументална глобална грешка, лек што е полош од болеста. Тој истакна дека никогаш не сака повторно да види такво заклучување на национално ниво затоа што претходното заклучување беше само одложување на епидемиската фаза на која сега сме сведоци, а особено не треба никогаш да се вратиме на позицијата каде децата не можеа да играат или одат на училиште.

Со почетокот на училиштето, сигурно може да се очекуваат нови жаришта

Тој исто така верува денес, дека штетата предизвикана од заклучувањето и карантинот врз образованието, здравството и пошироките аспекти на економијата и општеството ќе се покаже како барем толку штетна како самиот вирус и дека во моментов луѓето повеќе се оштетени од колатералните ефекти на заклучување отколку самата болест.

Затоа, експерти во различни дисциплини, не само епидемиолози и претставници на здравствени установи, туку и едукативни, економски експерти, психолози и други треба да учествуваат во консултациите за усвојување на идните мерки.

Што се однесува до соживотот со вирусот, односно борбата против короната, тој истакна неколку мерки кои треба да бидат ефективни. Прво, фокусот треба да биде на местата каде ризикот е најголем, како што се старечките домови и заштита на старите лица. Училиштата сигурно треба да се отворат, но имајте на ум дека сигурно ќе има појава на епидемии – во овие случаи не треба да се паничи, туку треба да се преземат сите мерки за да се смират овие епидемии. Како единствено долгорочно решение, тој ги смета тестовите за болеста кои веќе се покажаа ефикасни во светот на спортот.

Ваквото тестирање треба, барем делумно, да се справи со еден од најголемите предизвици со кои се соочуваат епидемиолозите, имено, асимптоматските преносители на вирусот, од кои повеќето се меѓу помладите луѓе. Тој исто така мисли на тестирања во училиштата, што би ја зголемило безбедноста и довербата при враќањето на учениците на училиште. Се разбира, тестовите треба да се применуваат особено за здравствените работници, вработените во домовите за стари лица и болните, како и за наставниците, училиштата и факултетите.

Нешто како ова ќе биде многу скапо, но крајната цена ќе биде многу поголема доколку не се започне масовно тестирање, бидејќи без тоа, животот не може да се врати во релативно нормална состојба. Тој особено го истакна примерот на англиската фудбалска лига во која беа спроведени околу 40 илјади тестови, кои се покажаа како успешни и истиот принцип треба да се примени за образованието и бизнисот.

Мерките што ги спомена – масовно тестирање, специјална заштита на стари лица и брза контрола на жариштата што сигурно ќе се појават, се негови главни предлози со кои ќе се бориме против коронавирусот во текот на есента и зимата, а може да се запрашаме само дали имаме капацитет за такво масовно тестирање?

escort - Korsan taksi