Брз и освежителен cheesecake за било кое време од годината (РЕЦЕПТ)
Состојки за основата:
300 гр бисквити
180 гр путер
Состојки за крем:
500 гр крем сирење
500 мл шлаг
60 гр кокос
60 гр мелени бисквити
Состојки за прелив од карамела:
6 лажици шеќер
3 лажици кисела павлака
Дополнително: 250 ml шлаг
Подготовка:
За основата ,измешајте мелени бисквити со стопен путер. Притиснете ја добиената мешавина во калап за торта со дијаметар од 24 см.
За кремот, измешајте го кремот во цврст шлаг. Во крем сирењето додадете го шлагот и убаво измешајте со миксер. Поделете ја смесата на два дела. Во едниот дел додадете кокос, во другиот дел додадете мелени бисквити. Основата премачкајте ја прво со кокос крем, а потоа со крем за бисквити. Нанесете шлаг над сè. Чувајте го во фрижидер додека подготвувате прелив од карамела.
За прелив од карамела, растворете го шеќерот во мал сад додека не стане темна боја на карамела. Не го правете ова на силен оган за да не ви изгори шеќерот кога ќе се стопи. Ставете три лажици кисела павлака врз така добиената карамела и додека мешате на тивок оган, оставете ги сите шеќерни кристали да се растворат. Изладете на собна температура со повремено мешање. Префрлете го преливот од карамела во кеса за украсување или обична кеса за замрзнување.
Исечете го горниот дел од торбата и со кружни движења исцедете го преливот врз тортата. Земете чепкалка за заби и повлечете ги потезите однадвор за да добиете убав дизајн. Добро изладете ја тортата пред да ја исечете.