Постои долга историја на какаото, главната состојка во чоколадото. Според некои студии, луѓето уживаат во специфичниот, малку горчлив вкус на ова овошје повеќе од 2000 години. Различни верзии на чоколадо многу воодушевија низ историјата, но дали знаевте дека чоколадото се пие повеќе од 90% од времето како пијалок? Антрополозите заклучиле дека античките нарпи пиеле незасладен пијалок какао, па дури и пронашле траги од пијалокот во кој зрната се ферментирале.
Но, чоколадото што го обожаваме денес доаѓа во плочки и е сладок залак што исчезнува во устата со брзина на светлината. И можеби кога мислевме дека после толку долго знаевме сè за нашиот омилен десерт, добро познатите чоколатери не предупредуваа дека цело време ги јадеме нашите чоколади погрешно. Имено, излегува дека чоколадото е храна што мора да се мириса пред консумирање. Најсериозно, експертите велат дека чоколадото, исто како и виното, треба да се вдишува за да го подготви мозокот за искуство со целосен потенцијал.
Па, како се јаде “правилно” чоколадо?
Познати производители на чоколади велат дека не постои правилен или погрешен начин да се јаде ова, но ако сте голем обожавател и сакате да го подобрите ова искуство, тогаш потребни се едноставни чекори. Чоколадото прво треба да се нанесува меѓу дланките на рацете, но не на таков начин што ќе се стопи во рака, но само доволно за да се ослободат мирисите. Потоа земете длабок здив и оставете миризбата на чоколадото да ве победи.
Треба да се земе предвид дека различни видови чоколади ослободуваат различни мириси. Млечните чоколади прво ќе го ослободат мирисот на крем или карамела, додека потемните чоколади прво ќе мирисаат на ореви, вино, овошје или други ароми. Исто како и со дегустацијата на виното, секое чоколадо ќе каже на свој посебен јазик.
Кога е време да каснете од чоколадото, добро е да го задржите здивот (можете да го задржите и носот за таа намена), и откако чоколадото ќе почне да се топи во устата, можете да вдишете. Во овој момент, вашите сетила треба да бидат презаситени од вистинско чоколадно задоволство, како што никогаш порано не сте почувствувале. Иако е потребно малку повеќе „работа“ од вообичаеното, експертите велат дека ова е начин на консумирање чоколадо што ќе го подобри вашето задоволство. Дали ќе пробате?