Сите уживаме во вкусот и мирисот на диња, а не сме ни свесни за тоа колку е лековита. Има малку калории, па затоа им се препорачува на сите луѓе кои се обидуваат да изгубат тежина, освежува и полна е со витамини и други важни состојки неопходни на организмот, го запира растот на клетките на ракот и лечи дијабетес.
Содржи околу 88% вода и само 11% шеќер, па затоа се препорачува да се конзумира неколку пати во текот на денот. Витаминот А од дињата е од суштинско значење за добар вид и тен, а исто така содржи витамин Ц. Овие два антиоксиданти го штитат организмот од кардиоваскуларни заболувања и стареење.
Некои нови истражувања тврдат дека бета-каротин од дињата помага во борба против ракот на белите дробови, но и ракот на грлото на матката, ракот на желудникот и оралните заболувања. Растителните влакна имаат корисен ефект врз чистењето на телото од штетни радикали и се одлична помош при надуеност.
Го штити здравјето на очите
Дињата содржи хранливи материи важни за здравјето на очите, бета-каротин (од кој се ослободува витамин А, витамин Ц, лутеин и зеаксантин. Бидејќи бројни студии индицираат дека недостаток на витамин А и Ц може да доведе до глауком и макуларна дегенерација, па дури и слепило, дињата е одличен избор за спречување или забавување на развојот на овие нарушувања.
Го регулира крвниот притисок
Дињата содржи растителни влакна, калиум, витамин Ц и холин, кои го подобруваат здравјето на срцето. Го регулира холестеролот и крвниот притисок.
Го спречува формирањето на камења во бубрезите
Внесувањето на калиум е исто така поврзано со намален ризик од капки и губење на мускулна маса. Овој минерал го спречува и формирањето на камења во бубрезите.
Го регулира варењето на храната
Дињата е добар избор за оние со чувствителен стомак, бидејќи содржи ензими и не ја троши енергијата на организмот при варењето на храната. Поради изобилството на растителни влакна и вода, го спречува запекот и помага во регулирањето на варењето, здравјето на дигестивниот тракт и ги исфрла токсините од цревата.