Дополнителни терапии за депресија вклучуваат третман со кантарион. Еве што треба да знаете пред да користите кантарион за лекување на депресија

19 август, 20200
kako_se_leci_depresija_kantarionom_koje_kombinacije_s_lekovima_mogu_imati_fatalne_posledice_807597948

Кантарион (Hypericum perforatum) е нелиценциран дополнителен лек за третман на лесна депресија.

Можете да го купите овој лек како таблети во продавници за здрава храна и аптеки. Треба да побарате совет од вашиот лекар или фармацевт пред да почнете да го конзумирарате кантарионот.

Ова е затоа што кантарион може да биде штетен ако се зема со други лекови. Се верува дека кантарион предизвикува одредени изоензими на цитохром П450 на црниот дроб, како резултат на што има намалување на концентрацијата на ко-администрираниот лек, а со тоа и намалување на неговиот ефект.

Од друга страна, нагло прекинување на земањето кантарион доведува до зголемување на концентрацијата на ко-администрираниот лек и на манифестација на неговиот токсичен ефект, што е особено опасно со употреба на циклоспорин, дигоксин, теофилин и варфарин.

Европската агенција за лекови (ЕМЕА) укажа на интеракција на кантарион и следниве лекови: циклоспорин, дигоксин, орални контрацептиви, теофилин, варфарин, декстрометорфан, амитриптилин, нортриптилин, фенпрокомон, со психотропни лекови со селективни инхибитори на повторна употреба триптани кои се користат при третман на мигрена, со индинавир и можност за интеракција со други анти-ХИВ лекови и антиконвулзиви.

Сите овие информации, кои доаѓаат од земји со високо развиена фармакотерапија, укажуваат дека познатата ефикасност на лекот може да недостасува доколку се користи заедно со кантарион во комерцијално изработени форми, на пр. капсули, таблети или чај.

Последиците можат да бидат фатални, како резултат на намалување на концентрацијата во крвта, на пример. дигоксин, циклоспорин или варфарин или кој било друг лек наведен во овие извештаи што се резултат на истовремена употреба на овие лекови и препарати на кантарион.

Кантарионот ги стимулира ензимите на црниот дроб побрзо да ги метаболизираат лековите и со тоа ја намалува нивната концентрација во крвта, така што ефектот на администрираниот лек може значително да се намали.

Постојат случаи жени кои забремениле и покрај употребата на контрацептивни таблети, затоа што користеле кантарион во исто време, т.н. „Кантарионово бебе“.

Затоа, при употреба на контрацептивни таблети и кантарион во исто време, неопходен е дополнителен вид на заштита за да се регулира породувањето. Може да се појават и менструални неправилности исто така.

Кантарионот не треба да се користи истовремено со антидепресиви, затоа што има ист механизам на дејствување, т.е. го зголемува нивото на серотонин (невротрансмитер поврзан со добро расположение) во мозокот.

Ако кантарионот се зема во исто време како антидепресиви, тоа може да доведе до прекумерно зголемување на серотонин, што претставува ризик за развој на серотонински синдром.

Кантарионот го намалува ефектот на симвастатин (лекови за регулирање на холестеролот…), трициклични антидепресиви, теофилин, варфарин, дигоксин, левотироксин, некои антивируси…

Кога се користат истовремено со наркотици, нивниот седативен ефект е зајакнат, така што дозите на наркотици мора да се прилагодат.

Кантарионот ја намалува концентрацијата на лекови кои спречуваат отфрлање на трансплантиран орган, па затоа треба да се запре за одреден период пред операцијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksiEskişehir Odunpazarı Escort Işıltı