ИМАМЕ УШТЕ 10 ГОДИНИ ДО УДАРОТ? Вселенската агенција пресметала – 31 август 2029 е датумот!

22 август, 20200
805241_profimedia0544123159_ls

Неодамна откриениот астероид е ставен на „списокот на ризици“ на Европската вселенска агенција, бидејќи пресметките покажуваат дека тој би можел да ја погоди нашата планета за 10 години.

Агенцијата ја откри вселенската карпа оваа недела и веднаш ја додаде на списокот на „потенцијално опасни предмети близу Земјата“, бидејќи беше докажано дека ударот може да се случи на 31 август 2029 година.

Податоците покажуваат дека објектот, именуван 2020 PG6, ќе патува со просечна брзина од 46.000 километри на час додека се приближува кон Земјата. За среќа, предметот е прилично мал, па дури и ако се навлезе во орбитата на нашата планета, тоа нема да предизвика катаклизма, бидејќи неговиот дијаметар е околу 14 метри.

Сепак, оваа карпа е слична по големина како метеорот Челјабинск, кој експлодира над Русија во февруари 2013 година. Кометата беше со дијаметар само 18 метри, но беше доволно голема за да предизвика значителна штета на неколку илјади згради во областа.

Научниците пресметале дека енергијата предизвикана од ударот е еднаква на енергијата од околу 30 атомски бомби. Исто така, тие тврдат дека шансите за 2020 PG6 да ја погоди Земјата е околу 1: 416, што е прилично голема шанса во вселенските односи.

Повеќе ќе се знае за овој непоканет гостин кога ќе помине во близина на Земјата на 2 септември. Тогаш тоа ќе биде оддалечено околу 2 милиони километри од нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi