Италијански готвач советува: Единствениот БОЛОЊЕЗЕ рецепт што некогаш ќе ви биде потребен!
Иако многумина веруваат дека болољезе може да се направи релативно брзо, повеќето готвачи се согласуваат дека за ова јадење е потребно време и дека тајната на добриот вкус лежи во долгото готвење.
Италијанскиот готвач Стефано Сила, кој работи со кујна во италијанскиот ресторан Bancone во Англија, го сподели најдобриот рецепт за болоњезе и вели дека никогаш повеќе нема да ви треба друг.
За најдобар можен вкус, тој препорача да набавите месо со малку поголем процент на маснотии, а исто така потенцираше дека е исклучително важно да се вари сосот подолго време, пишува Huffpost.
(За четири лица, време за готвење околу 3 часа и 30 минути.)
Состојки:
1кг говедско мелено месо со 15% масленост
250гр свинско мелено месо со 15% масленост
1 голема главица кромид
2 моркови
100гр целер
1 гранче рузмарин
1,5л пасирани домати
100мл маслиново масло
200мл квалитетно црвено вино
Сол
Бибер
Шпагети
Подготовка:
1. Исечете го целиот зеленчук на мали коцки. Во длабоко тенџере, ставете маслиново масло и зеленчук, гранче рузмарин и започнете да ги варите на средна топлина околу 5 минути.
2. Додадете го целото месо, вклучете го на силен оган и варете со повремено мешање, додадете сол и бибер.
3. Штом месото е затворено, извадете го рузмаринот, додадете го црвеното вино и оставете алкохолот да испари.
4. Додадете го сосот од домати и оставете го да се динста на тивок оган најмалку три часа и 30 минути. Мешајте го сосот на секои 10 или 15 минути за да не се залепи на дното на садот. Зачинете уште и додадете малку сол и бибер.