Како стресот влијае врз вашата кожа?

18 јули, 20200
dcccccc

Кожата е најголемиот човечки орган, а проблемите што ги гледаме на неа се најдобриот индикатор за внатрешните конфликти.

Лосионите и кремите можат да ги решат надворешните проблеми, но не се доволни за да се елиминира хормоналната нерамнотежа што се јавува под кожата.

Стресот ги влошува проблемите со кожата. Зголеменото ниво на кортизол може да предизвика различни неправилности, од мозолчиња до брчки. Исхраната и начинот на нега на кожата можат да создадат различни кожни проблеми, но стресот најмногу влијае на оваа појава.

Иако болестите како што се розацеа или дерматитис се предизвикани од разни воспаленија, истражувањата потврдија дека акумулираниот стрес најмногу и штети на кожата. Стресот ја отежнува правилната рамнотежа на кожата и затоа е неопходно да се најде причината и да почне да се намалува. Во случај на абнормално високо ниво на кортизол, кожата може да стане многу тенка. Дополнителни симптоми на екстремно високиот кортизол е нечувствителност на гликоза, мускулна слабост и ослабен имунолошки систем, пишува „Wall“.

Во случај на прекумерен стрес, вашата кожа може да стане послаба и затоа ризикот од инфекции е поголем. Со цел да се подобри здравјето на кожата, експертите препорачуваат користење на производи кои содржат глицерин и хијалуронска киселина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber