Вегетаријанството е движење, начин на живот, како и начин на јадење што го практикуваат милиони луѓе ширум светот. Некои заради здравствени проблеми, други затоа што сакаат здраво да јадат, а другите едноставно сакаат да бидат хумани и да не убиваат животни.
Научниците анализираа како влијае количината на храна што ја јадеме, но и она што јадеме, а потрошувачката на месо беше ставена „под микроскоп“. Студијата на 100 000 Американци во период од пет години откри дека вегетаријанците имаат помал ризик од смрт во тој период од оние кои јаделе месо. Овој ефект е особено забележлив кај мажите.
За да се испита дали вегетаријанска диета придонесува за здравјето на срцето, јапонските научници спроведоа мета-анализа на 39 студии вклучени вкупно 21.600 субјекти. Авторите на студијата заклучиле дека вегетаријанците во просек имаат помал крвен притисок од луѓето кои вклучуваат месо во нивната диета, индекс на пониска телесна маса, помал внес на заситени и транс масни киселини, поголем внес на растителни влакна, помал внес на натриум (сол)… Сите овие компоненти се поврзани со помал ризик од кардиоваскуларни заболувања.
Од друга страна, една студија објавена во Journal за земјоделство и храна анализира 100 научни студии кои испитуваат ризици од недостаток на железо и витамин Б12. Авторите на студијата посочуваат дека човечкото тело не е во можност да користи витамин Б12 во форма присутна кај растенијата.