Корона вирусот го оштетува и слухот?Лекарите ги испитуваат последиците од вирусот кај најтешките пациенти

24 август, 2020
dreamstime_m_98966512-1280x640

Директорот на клиниката ЕНТ во КЦ во Ниш, Душан Милисавjeевиќ изјави дека тим лекари ќе проверат на сериозно болни пациенти дали корона вирусот  им штети на слухот.

Милисавjeевиќ рече дека лекарите претпоставуваат дека, бидејќи короната го напаѓа чувството за вкус и мирис, може да создаде проблем и со чувството за слух.

Recovering coronavirus patients report marked hearing loss - and scientists  want urgent investigation - Manchester Evening News

Екипа на лекари влегоа во црвената зона на Клиничкиот центар Ниш, а пациентите се проверуваат со стандарден испитување на ENT и аудиометар..

Тој посочи дека некои пациенти имаат губење на слухот при високи фреквенции.

– Пациентите се жалат на нестабилност, тинитус. Имаме намера да испитаме повеќе од 100 од најтешките пациенти и за неколку недели ќе ја известиме јавноста дали има штети – рече директорот на клиниката ЕНТ во КЦ Ниш.

Тој изјави дека ќе се направи детален преглед на пациенти кои не се на респиратор.

Според него, пациентите ќе ги земат своите телефонски броеви, така што еден месец по завршувањето на третманот, може да се испита дали се врати чувството за мирис и вкус и каква е состојбата на слухот.

escort - Korsan taksi