Можеби не е највисоката планина во светот, но никој сè уште не успеал да се искачи на нејзиниот врв

26 ноември, 2020
pl

Муцу Чиќ не е највисоката планина во светот, не гледаме посебни документи за тоа на ТВ каналите, но она што сепак го прави уникатен е фактот дека тоа е единстена планина на планетата на која сè уште никој не се искачил.

Сместен во северниот дел на Пакистан, Мучу Чиќ со своите 7.456 метри надморска височина претставува дел од планинскиот венец Каракорум. Знамето сè уште не е развеано над него, ниту пак се направени фотографии.

Само еднаш, секоја планина доаѓа до израз од некој што го освојува нејзиниот врв. Слично беше и со Монт Еверест, кој го поздрави тој момент во 1953 година, кога човечко стапало првпат стапна на овој највисок врв.

„Постои еден вид авторство за секое прво искачување – како писател или сликар што создава нешто од нула“, вели Џејсон Мартин, извршен директор на Американскиот алпски институт.

Muču čiš

Мислам дека најголемото и најинтересното нешто кога станува збор за првите искачувања на огромни, оддалечени планини како оваа, каде што во основа си астронаут, е токму тоа – да се дојде до тоа место каде што никој не бил порано.

Друг елемент, се разбира, е голем дополнителен предизвик, бидејќи практично нема информации за тоа како да се направи тоа “, посочува Мартин.

Друг азиски врв, 7,570 метри високиот Гангкар Пуенсум, сè уште е вистинската највисока, не посетена планина на Земјата, но неговата локација во Бутан (каде планинарењето е забрането од 2003 година) значи дека овој врв е повлечен од плановите за планинарска експедиција.

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber