МОЖЕМЕ СЛОБОДНО ДА ГИ ФРЛИМЕ! НИКОГАШ не чувајте лекови на овие две места, а кога кршите таблета …

24 август, 2020
apce

Секое второ лице не знае како правилно да ги чува лековите дома – покажаа истражувањата спроведени во неколку земји на Европската унија.

Студијата откри дека повеќето ги чуваат на најлошото место, а тоа е бањата. Лековите тука претрпуваат удари на постојана влажност и топлина, што се одразува на нивната ефикасност, односно ја ослабува. Експертите велат дека најдобро место за чување лекови е дневната соба или спалната соба, а доколку ги чувате во кујната, тогаш важно е да бидете сигурни дека тие секогаш се во темница, во добро затворена фиока.

Различни капки, сирупи, но и фластери чувајте ги во фрижидер, најмногу две недели. Исто така, треба да внимавате да не го вадите шишето со сируп од кутијата, бидејќи е многу чувствителен на светлина.

Секогаш чувајте ги лековите во оригиналното пакување, затоа што таму го пишува датумот на истекување, за што исто така треба да се грижите. Покрај тоа, никогаш не фрлајте ги упатствата за употреба, бидејќи може да заборавите како да ги користите.

Што најчесто правиме погрешно?

Кога ќе икористиме само половина од едно апче, другата половина ја оставаме којзнае колку долго. Ќе мораме да ја искористиме во рок од 24 часа!

escort - Korsan taksi