Најдобар рецепт за омилениот десерт на сите генерации: Традиционална баклава

popara27 декември, 20201min0
231995_122879-slatkapita-ls-1_ff


Потребно е:

500 гр кора за баклава

500 гр мелени ореви

200 гр маргарин

100 мл масло

100 гр шеќер

Прелив за баклава:

3 чаши (250 ml) шеќер

4 чаши вода

1 лимон – сок

Подготовка: Измешајте мелени ореви и 100 гр шеќер. Тавата подмачкајте ја, па ставете 2 кори, посипете ги со ореви, повторно 2 кори, ореви и така редете до крај. Одозгора треба да има 2 кори. Исечете ја баклавата на коцки или триаголници со остар нож. Ставете маргарин и масло на шпоретот за да се стопи маргаринот. Истурената баклава истурете ја со стопен, врел, маргарин и масло, а потоа оставете ја баклавата да ја апсорбира маснотијата околу 10 минути. Печете на 180 степени.

Прелив за баклава: вода, шеќер и сок од еден лимон да се вари. Од моментот на вриење, варете го сирупот 10 минути. Истурете топол сируп врз оладената баклава.