Научниците ги поделија заболените од Ковид-19 во 6 класи: Одредија кои од нив ќе бидат хоспитализирани и приклучени на распираторна машина

7 август, 20200
korona-virus-2-830x0

Новиот Коронавирус носи низа симптоми кои влијаат на различни делови од телото, а сега лекарите откриле шест типа на болести или кластери кои можат да утврдат на кого прво ќе им треба хоспитализација и употреба на механичка вентилација.

Кои се тие луѓе?

Резултатите од новата студија од колеџот „Kings“ во Лондон потврдија дека некои луѓе припаѓаат на една од шесте групи што може да бидат показател дали им е потребна хоспитализација.

Така, научниците ги класифицирале пациентите во шест различни кластери за да можат подобро да утврдат на кои прво ќе им биде потребна хоспитализација.

Секој од нив е придружуван од група на симптоми.

На пример, пациенти со симптоми во кластерот 4, 5 или 6 поголема е веројатноста  да бидат постари, дебели возрасни лица кои страдаат или дијабетес или белодробна болест.

Ниски проценти на пациенти од кластер 1, 2 или 3 имаат потреба од респираторна поддршка во споредба со 20% од оние од кластерот 6 на кои им била потребна.

Исто така, оние од шестиот кластер скоро сите мораа да бидат хоспитализирани, за разлика од 16% од оние во првиот.

Истражувачите користеле алгоритам за учење машини за да помогнат во анализирањето на различните извештаи на над 1.600 британски и американски корисници на апликацијата.

Испитаниците кои се позитивни на Ковид ги пријавуваа своите симптоми редовно користејќи ја март апликацијата.

Студијата на тој начин покажа колку е потребно за едно лице внимателно да ги следи своите симптоми и да може да утврди на кој кластер припаѓа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi