Јајцата на бенедиктински начин се американски фаворит за појадок и бранч, кои исто така можете да ги подготвите во вашиот дом со многу малку напор. Можете да ја послужите највкусната верзија на пржени јајца со пржена шунка и сос со компири и салата и од тоа да направите комплетен оброк …
Состојки за холандски сос:
- 3 жолчки од јајца
- 9 лажици путер
- Малку сол и бибер
- 1 лажица свежо исцеден сок од лимон
Да се изматат:
- 2 јајца
- 2 лажички алкохолен оцет
- малку сол
- вода
За остатокот од јадењето:
- 2 парчиња варена шунка
- Пециво
Подготовка на сос:
Се топи путерот на многу тивок оган во тенџере – можете да ја користите и микробрановата.Со мешалка, изматете ги жолчките, биберот, сокот од лимон и солта, полека додавајќи го стопениот путер.
Подготовка на матени јајца:
Загрејте ја водата во тенџере на ниска до умерена топлина. Додадете оцет и малку сол на неа и почнете да мешате со лажица додека не остане малку вода во средината на садот. Ставете јајце на оваа вода (што претходно сте го „скршиле“ и ставете во помал сад за полесно ракување) и пржете околу две минути.
Послужување на оброк:
Ставете парче топена варена шунка и излупено јајце на тесто, потоа покријте сè добро со холандскиот сос. Добар апетит!