Нутриционист ја открива најголемата грешка при јадење руска салата: Еве како да ја направите поздрава

30 декември, 2020
salad-65798919201-830x0

Како можеме да ги „преживееме“ празниците без претерано да се здебелиме?

Нутриционистот Џорџе Пејчиќ откри какви грешки најчесто правиме во исхраната за време на празниците, поради што честопати добиваме неколку килограми плус.

Како да се држиме до здравата исхрана и колкаво количество печење или сарма е всушност дозволено?

– Според традицијата, за време на празниците на маса е калорична и посилна храна. Не сум за избегнување на ваква храна, повеќе се плашам од „лесни“ производи со помал процент на млечни масти, кои содржат повеќе шеќер. Тоа може да биде многу поголем проблем – тврди нутриционистот.

Џорџе истакнува дека вистинскиот проблем е комбинацијата на одредени јаки јадења.

– Обично проблемот се јавува кога лошо комбинираме храна. Ако јадевме руска салата наутро, ќе беше многу поздраво. Најлошото е кога се комбинира со печење. Препорачувам да комбинирате јаки јадења со салати и да избегнувате млечни производи – објасни Пејчиќ.

– Помеѓу сармата и печењето, би избрал сарма. Но, ако печењето е веќе на маса, треба да се јаде со поголема количина зеленчук – додаде тој.

Џорџе смета дека ако започнеме со детоксикација веднаш по празниците, оние два дена во текот на кои си дадовме пауза не се толку проблематични.

– Ако јадевме многу заситени масти или млечни производи за време на празниците, би било паметно да избегнуваме такви јадења неколку дена потоа – заклучи тој.