Одговорот зошто некои луѓе имаат поблаги, а некои потешки симптоми на ковид лежи во скриениот имунитет?

10 август, 20200
korona-virus-pixabay-830x0

Сезонските настинки го учат имунолошкиот систем да го препознае и Ковид-19, според новата студија од колеџот Кингс во Лондон.

Научниците конечно ќе можат да објаснат зошто Т-клетките го паметат и препознаваат коронарниот вирус SARS-CoV-2 толку добро, дури и кога за прв пат ќе се сретнат.

Имено, настинките што сите сме ги имале неколку пати годишно можат да го обучуваат имунолошкиот систем да го препознае SARS-CoV-2.

Веќе пишувавме за Т-клетки кои можат да препознаат вируси на корона, па дури и без претходна средба, истото можат да го сторат и со ковидот, кој исто така припаѓа на оваа група на вируси. Ова може да биде објаснување зошто некои луѓе имаат поблаги, а некои потешки симптоми.

Бидејќи сезонските настинки се всушност вирусни корони што сите сме ги имале многу пати, нашите Т-клетки веќе научиле да ги препознаваат своите протеини, кои исто така се наоѓаат во SARS-CoV-2. Вирусот ги користи овие протеини (шила) за да го нападне нашиот имунолошки систем и да продолжи да се размножува во него.

Т-клетките беа во можност да го идентификуваат вирусот кон неговите специфични молекуларни структури, и токму овој одговор на имунолошкиот систем може да обезбеди различни нивоа на заштита од ковид.

Затоа, силниот одговор на Т-клетките доведува до многу побрз одговор на имунолошкиот систем.

Претходните студии покажаа дека повеќе од 50 проценти од луѓето, кои порано никогаш не биле изложени на ковид, имаат Т-клетки кои можат да го препознаат новиот вирус на корона.

Во една нова студија, истражувачите анализирале примероци од крв земени многу пред да започне епидемијата на вирусот корона да се шири низ Кина во декември минатата година. Така, тие откриле дека овие примероци на крв содржат Т-клетки кои реагирале на повеќе од 100 места во телото во кое навлегле SARS-CoV-2.

Т-клетките реагираа слично на 4 други видови на корона вирус.

Затоа повеќето кандидати за вакцини се обидуваат да ги насочат токму овие протеини во вирусот. Авторите на студијата, исто така, фрлија светлина на важноста на другите протеини содржани во SARS-CoV-2. Сепак, потребни се понатамошни истражувања за подобро да се разбере улогата на Т-клетките во борбата против ковид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi