Полнета тиква со цимет и ориз: Еве што ви е потребно за овој витамински оброк!

29 декември, 2020
2418289_profimedia0566850612_ls


Состојки:

средна тиква

300 гр мелено месо

100 гр ориз

1 кромид

2 чешниња лук

моркови

200 гр сирење

маслиново масло

сол, бибер

мешавина од зачини за тиква – цимет, мелено каранфилче, морско оревче, ѓумбир во прав

Подготовка: Исечете го горниот дел од тиквата и ископајте го. Излупете ја тиквата, изрендајте ја и исечете ја на коцки. Кромидот и морковот ситно исецкајте ги и пржете на масло. Додадете мелен лук и мелено месо, зачинете и пропржете. На крај додадете ги коцките од тиква и промешајте.

Наполнете ја тиквата со подготвениот фил и покријте ја со исечениот врв. Ставете хартија за печење и тиквата во плех за печење и печете во рерна на 250 степени околу еден час. Доколку е потребно, додадете вода во тавата. По еден час, извадете го капакот, посипете со рендано сирење и вратете се во рерна да се пече десет минути.