Полнета тиква со цимет и ориз: Еве што ви е потребно за овој витамински оброк!
Состојки:
средна тиква
300 гр мелено месо
100 гр ориз
1 кромид
2 чешниња лук
моркови
200 гр сирење
маслиново масло
сол, бибер
мешавина од зачини за тиква – цимет, мелено каранфилче, морско оревче, ѓумбир во прав
Подготовка: Исечете го горниот дел од тиквата и ископајте го. Излупете ја тиквата, изрендајте ја и исечете ја на коцки. Кромидот и морковот ситно исецкајте ги и пржете на масло. Додадете мелен лук и мелено месо, зачинете и пропржете. На крај додадете ги коцките од тиква и промешајте.
Наполнете ја тиквата со подготвениот фил и покријте ја со исечениот врв. Ставете хартија за печење и тиквата во плех за печење и печете во рерна на 250 степени околу еден час. Доколку е потребно, додадете вода во тавата. По еден час, извадете го капакот, посипете со рендано сирење и вратете се во рерна да се пече десет минути.