Пушачите заштитени од КОРОНА? Меѓу пациентите со ковид 80% од случаите не се пушачи, докторите се во ШОК еве ЗОШТО

25 август, 2020
1440x810_cmsv2_4fff541e-0f9d-5ec2-8bae-a51c243ebd4c-4658006
Светски познатиот невробиолог и специјалист за рецептори на никотин, кој истовремено е коавтор на една статија на оваа тема, Жан-Пјер Шанго од Институтот Пастер во Париз, вели дека хипотезата за никотин како пречка за вирусот корона допрва треба да се докаже.
 
Неколку студии ширум светот покажаа дека мал број пушачи биле хоспитализирани со болест „Ковид 19“, поради што научниците ги насочиле своите истражувања за влијанието на никотинот во борбата против вирусот корона.
 
Мислењата на оваа тема во моментов се спротивставени и, додека Светската здравствена организација предупредува дека нема доволно докази за ваквите тврдења и дека пушењето убива околу осум милиони луѓе годишно низ целиот свет, нова француска студија на 350 хоспитализирани пациенти и 150 со поблага форма на болеста Ковид 19 ја потврдува малата застапеност на пушачите кај заразените.
 
Авторот на таа студија, професор по интерна медицина Захир Амура, за француските медиуми изјави дека само пет проценти од споменатите пациенти биле пушачи, истакнувајќи дека тоа значи дека има 80 проценти помалку пушачи кај пациенти со „Ковид 19“ отколку кај вкупната популација од ист пол. и на иста возраст.
 
Светски познатиот невробиолог и специјалист за рецептори на никотин, кој истовремено е коавтор на една статија на оваа тема, Жан-Пјер Шанго од Институтот Пастер во Париз, вели дека хипотезата за никотин како пречка за вирусот корона допрва треба да се докаже.
 
- Хипотезата е дека никотинот, бидејќи се врзува за рецепторот на клетките, го спречува вирусот корона да се врзува за него, а со тоа вирусот не може да влезе во клетките и да се шири - објасни Шанго во статијата објавена во Биолошкиот журнал на Француската академија на науките , од кои тој е член.
 
Според него, важноста на претстојните клинички испитувања, кои веднаш штом ќе се добие одобрение, ќе се спроведат со примена на обични лекот на никотин што се користат за престанок на пушење, во различни дози во три испитувања во болницата „Ла Пити-Салпетриер“ во Париз. .
 
Како што е објаснето, во една група никотинските закрпи ќе бидат проверени како превентивна мерка за здравствениот персонал, за да се види дали ги заштитува. Во втората група, лепенките ќе бидат поставени како дел од терапијата за пациенти во болницата за да се види дали нивните симптоми се смируваат, а во третата група, никотинските закрпи ќе бидат применети на тешки пациенти во интензивна нега.
 
Веќе е познато дека никотинот може да ја смири таканаречената хиперупал - „цитокинска бура“ која се чини дека игра клучна улога во тешки случаи на „Ковид 19“, па дури и спречува третман.
 
Францускиот шеф за здравство, Жером Соломон, рече дека нема докази дека никотинот ги штити пушачите од коронавирусот и потврди дека податоците објавени од мрежа од париски болници укажуваат на невообичаено низок процент на пушачи кај лицата со „Ковид 19“ значително под 25% од популацијата. На Франција.
Соломон изјави дека досега податоците се засноваат само на набудување и дека можната корист на никотин во третманот на Ковид допрва треба да се докаже.
 
Експертите од Француската академија на науките веруваат дека студиите за „Ковид 19“ треба да се фокусираат на пушење, „испарување“ со или без никотин и земање никотин во форма на лекови.
 
Тие посочуваат дека централната улога на мобилниот рецептор за кој станува збор, во овој случај, „никотинскиот рецептор на ацетилхолин“ што го користи вирусот за репродукција, би можел особено да ја објасни разновидноста на симптомите на Ковид 19.
 
Епидемиологот Ивана Прокиќ во Медицинскиот центар „Еразмо“ во Ротердам, најголемата универзитетска болница во Холандија, предупредува дека за време на инфодимијата поврзана со вирусот корона што се шири низ целиот свет, дури и научната литература, многу е важно да се верува во изворот.
 
- Поради зголемената потреба од научни заклучоци, студиите се објавуваат на отворени портали, без научен преглед, што е сериозен процес со кој се гарантира квалитетот на студиите и заклучоците. Ист е случајот за ова и огромното мнозинство на студии кои ја испитуваат „користа“ од пушењето поврзано со вирусот корона, па затоа треба да се зема со зрно сол затоа што некои од неповолните страни се честопати малиот број предмети, неубедливи резултати и погрешни статистички модели. Она што е точно и познато долго време е дека никотинот може да влијае на рецепторите за кои сега е утврдено дека се патот за коронавирус (ACE2) да влезат во телото. Иако постојат студии кои ја покажуваат и побиваат оваа врска, сигурно треба дополнително да се испита пред да се советува каква било терапија - смета нашиот соговорник кој исто така е член на еминентно европско респираторно друштво.
 
Според неа, важно е да се потенцира дека тоа е чиста никотин како супстанција, а не цигари, две многу различни работи и во никој момент не треба да мислите дека пушењето на кој било начин ќе заштити личност од вирусот корона.
 
- Напротив. Она што е дефинитивно сигурно е дека пушењето ја уништува мукозната мембрана на респираторниот систем, првата линија на одбрана против вирусот, влијае на појава на многу болести и докажано е дека пушачите кои се заразуваат со вирусот имаат далеку потешка клиничка слика и почесто умираат - потсетува Ивана Прокиќ.
 
СЗО повикува на претпазливост
Експертите на Светската здравствена организација предупредуваат дека истражувањата поврзани со ефектот на никотин врз короната не треба да ги охрабруваат луѓето залудно да започнат да пушат цигари и самолепливи лекот на никотин.
 
- Пушењето ги оштетува белите дробови и не е добро за здравјето затоа што може да предизвика разни видови на карцином, срцев удар, тежок хроничен бронхитис и многу други болести кои кај пациенти заразени со вирусот на корона може само да ја влошат ситуацијата и да доведат до смрт. Пушењето убива околу осум милиони луѓе годишно низ целиот свет и ова се единствените релевантни студии. На сите други истражувања треба да се пристапи со претпазливост сè додека не се направи на голем број примероци - според Светската здравствена организација.
 
Потенцијални терапевтски ефекти на никотин
 
Уште во 2014 година, научниците од Харвард ги забележаа позитивните ефекти на никотинот, а во студијата наречена „Никотин може да има добра страна“, тие истакнаа дека никотинот и неговите компоненти можат да се користат во терапевтски цели.

escort - Korsan taksi