Рецепт кој морате да го пробате: Совршена торта од топло чоколадо!

23 декември, 2020
images


Состојки

• 65 гр какао во прав (плус малку за украсување)

• 1 лажичка цимет

• ¼ кафени лажички мелен пипер

• ¼ лажички сол

• 230 гр чоколадо

• 150 гр путер

• 6 јајца (белки и жолчки одделно)

• 100 гр кафеав шеќер

• 100 гр шеќер

• рендано чоколадо за украсување

Подготовка

1. Загрејте ја рерната на 180 степени, подмачкајте ја формата за печење (со дијаметар од 24 см) и обложете ја со хартија за печење.

2. Измешајте какао во прав, цимет, црвен пипер и сол во мала чинија.

3. Ставете ги чоколадото и путерот во сад и стопете ги потопувајќи го садот во топла вода. Мешајте додека сè не стане мазно и добро измешано. Оставете да се излади 10 минути.

4. Во меѓувреме, одделете ги белките од жолчките. Измешајте ги жолчките и кафеавиот шеќер околу една минута додека не станат мазни и кремасти. Додадете какао во прав и продолжете да мешате сè додека не се соедини добро. Потоа додадете растопено чоколадо

5. Изматете ги белките во голема чинија 2 минути додека не станат пенасти. Постепено додавајте го белиот шеќер и продолжете да матите додека не се формираат долги меки врвови.

6. Внимателно измешајте ја смесата од белка од јајце во смесата со чоколадо. Истурете го тестото во подготвениот калап и измазнете го горниот дел.

7. Ставете го колачот во рерна и печете го додека не порасне и лесно се искине околу рабовите (35 до 38 минути). За ефект на топло чоколадо, уживајте во топла торта. Секако, може да го оставите да се олади 2 часа, а потоа да посипете со какао во прав и рендано чоколадо.

escort - Korsan taksi