Рецепт кој морате да го пробате: Совршена торта од топло чоколадо!
Состојки
• 65 гр какао во прав (плус малку за украсување)
• 1 лажичка цимет
• ¼ кафени лажички мелен пипер
• ¼ лажички сол
• 230 гр чоколадо
• 150 гр путер
• 6 јајца (белки и жолчки одделно)
• 100 гр кафеав шеќер
• 100 гр шеќер
• рендано чоколадо за украсување
Подготовка
1. Загрејте ја рерната на 180 степени, подмачкајте ја формата за печење (со дијаметар од 24 см) и обложете ја со хартија за печење.
2. Измешајте какао во прав, цимет, црвен пипер и сол во мала чинија.
3. Ставете ги чоколадото и путерот во сад и стопете ги потопувајќи го садот во топла вода. Мешајте додека сè не стане мазно и добро измешано. Оставете да се излади 10 минути.
4. Во меѓувреме, одделете ги белките од жолчките. Измешајте ги жолчките и кафеавиот шеќер околу една минута додека не станат мазни и кремасти. Додадете какао во прав и продолжете да мешате сè додека не се соедини добро. Потоа додадете растопено чоколадо
5. Изматете ги белките во голема чинија 2 минути додека не станат пенасти. Постепено додавајте го белиот шеќер и продолжете да матите додека не се формираат долги меки врвови.
6. Внимателно измешајте ја смесата од белка од јајце во смесата со чоколадо. Истурете го тестото во подготвениот калап и измазнете го горниот дел.
7. Ставете го колачот во рерна и печете го додека не порасне и лесно се искине околу рабовите (35 до 38 минути). За ефект на топло чоколадо, уживајте во топла торта. Секако, може да го оставите да се олади 2 часа, а потоа да посипете со какао во прав и рендано чоколадо.