Сега е времето на стршлени! Доколку Ве каснат, ова е единственото што мора да го направите!

6 август, 20200
Annotation 2020-08-06 215457

Многу е важно да се биде мирен и да ce реагира паметно …

Во случај на каснување од инсекти, во повеќето случаи треба итно да одите во болницата за да добиете доза на адреналин.

Убодот од стршлен обично не е фатален и воглавно сето тоа завршува со благ оток кој трае неколку дена. Сепак, во некои случаи, алергиската реакција на отровот е опасна по живот.

Ако сте алергични на отровот на стршленот или некој друг инсект, доволно е само еден убод да доведе до бурна алергиска реакција.

* Зошто убодот од стршлен е опасен?

– Овој убод е опасен за оние кои имаат преосетливост на вената што ја инјектира стршленот. Всушност, овие лица произведуваат специфични антитела, кои, по таков контакт, доведуваат до ослободување на хистамин од клетките. Нивното ненадејно ослободување може да доведе до проширување на крвните садови, пад на притисокот и задушување, што во најтешките ситуации предизвикува анафилактичен шок, што може да го загрози животот на една личност.

* Кои се првите симптоми дека телото реагирало на убодот?

– Првенствено, се појавува црвенило, оток и чешање, а нивниот степен зависи од тоа колку лицето е осетливо на токсините. Може да биде мал оток што самостојно заминува за половина час, а понекогаш има и отекување на целата рака, нога или на делот од телото каде што е убодот. Потоа може да се појави гушење, останување без здив, малаксаност, ненадејно губење на свеста и ненадеен пад на крвниот притисок. Исто така, постојат опасни убоди во пределот на вратот и главата, што може да предизвика сериозни проблеми со дишењето.

* Што се превзема во случај на анафилактичен шок кој може да биде предизвикан од стршлен?

– Луѓето кои знаат дека се алергични на убоди од стршлен, мора да бидат подготвени за вакво нешто и важно е да бидете внимателни додека престојувате во природа. Една од варијантите на заштита е носење инјекција „епипен“ која содржи соодветна доза на адреналин. Во случај на афилактичен шок, лицето мора веднаш да го даде на себе, затоа што спречува пад на притисокот, задушување и големо отекување. На тој начин, тоа се добива во моментот додека пациентот не стигне до службата за итни случаеви, што ќе обезбеди соодветна помош во форма на понатамошни дози на адреналин, кортикостероиди и антихистаминици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksiEskişehir Odunpazarı Escort Işıltı