Шеќерите и мастите не се НАЈЛОШИ за организмот, постои намирница која е многу по НЕЗДРАВА

popara8 јули, 20201min00
supa

Состојка при готвењето која може да има посериозни последици над здравјето

Повеќето од луѓето сметаат дека храната богата со шеќери и масти е нај нездрава, но научниците предупредуваат дека има нешто полошо за здравјето од тоа, а тоа е масло од соја.

Се работи за начесто користенатото масло од билки, кои долго време се сметаше дека е многу здрав избор, но резултатите од истражувањето кои се објавени во стручното списание “Plus One” укажуваат на сосема спротивно.

Постојат низа на причини кои оваа состојка може да остави серозни последици на здравјето, полоши и од шеќерот.

Во склоп на истражувањата за разни врсти на прехрамбени навики, научниците од универзитетот во Калифорнија спроведоа тестирање на лабараториски глувци. Дали храната со 40% масти, која количината е слична со онаа која ја конзумираат американците, пишува Daily Mail, а пренесува Hina.

Една група добивала заситени масти од кокосово масло, а друга е хранета со намирници базирани на незаситени масти од маслото од соја, на кое му додале кокосово масло.

Во склоп со додатните два работни планови научниците на глувците им дале две верзии на храна богата со масти со додаток на фруктоза, шеќерот кој го содржат овошјето и медот.

Научниците очекуваат дека глувците кои јаделе масти со фруктоза ќе добијат највеќе на тежина и дека ќе развијат најсилна отпорност на инсулин, но резултатите ги изненадија.

Највеќе во килажа добија глувците од групата која јадела храна со масло од соја, 9% повеќе од глувците кои јадеа храна со фруктоза, а дури 25% повеќе од нив кои јаделе масти од кокосово масло.

Кај глувците кои конзумирале масло од соја приметиле помасни бели дробови и поголема резистенција на инсулин. Раководителор на истражувањето признале дека резултатите го изненадиле, во обзи дека секојдневните предупредувања за потенцијалните внесувачи на шеќер во присутната епидемија на дебелеењето.

Автралиска нутриционистка Линди Коен изјавила дека половина од билните масла кои се произведуваат во светот, поготово маслото од соја, поради ниската цена, се користи во многу преработени и спакувани производи на храна.

Кога на производот има ознака “билни масла”, тоа значи дека има масло од соја или некоја негова компонента. Коен додава дека гените на човекоиот црн дроб се однесуваат исто како кај гените на глувците, што значи дека истражувањето може да се применува и на нас.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma