СТУДИЈА НА БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ ПОКАЖУВА: Зошто некои пациенти имаат тешки симптоми, а некои брзо се опоравуваат од болка на коските

6 декември, 2020
сок

Научниците ја анализирале крвта на еден пациент и откриле дека имунолошкиот систем реагира на вирусот корона на ист начин како и типичниот грип. Ова им помогна да разберат зошто некои пациенти брзо се опоравуваат, додека други имаат сериозни респираторни проблеми.

Истражувањето даде можност за следење и предвидување на терапијата на најбрз начин што ќе му помогне на пациентот успешно да се опорави,

Имунолошкиот систем го штити домаќинот од патогени организми, вклучувајќи вируси, бактерии, габи и паразити. За да се справи со широк спектар на закани, имунолошкиот систем еволуираше да вклучува многу специјализирани типови на клетки кои комуницираат и работат заедно во борбата против инфекциите.

Одредени хранливи материи се потребни за правилно функционирање на имунолошкиот систем.

Истражувач на Факултетот за човечки развој и здравје при Медицинскиот факултет на Универзитетот во Саутемптон ја истражувал улогата на исхраната во зајакнувањето на имунитетниот систем во борбата против ковид-19.

Imunitet

Една студија објавена во BMJ Nutrition, Prevention and Hilt ја нагласува важноста на диетата во зајакнувањето на способноста на имунолошкиот систем да се бори против инфекцијата.

Имунолошки систем
Имунолошкиот систем го штити нашето тело од инфекција, а имунолошката меморија се однесува на способноста на имунолошкиот систем брзо да препознае антиген со кој телото претходно се соочило и да предизвика соодветен имунолошки одговор, пишува New Medical.

Промена на имунолошкиот одговор на организмот. Стареењето може да биде поврзано со губење на имунолошкиот систем, наречено имуносупресија. За имуноосценција се карактеризира со намалување на имуните клетки, вклучувајќи Т-лимфоцити, Б-лимфоцити, дендритички клетки, неутрофили, моноцити, макрофаги и природни клетки убијци.

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit