Тајниот јазик на љубовта: Како бебето сака да ни каже „Те сакам“

23 август, 2020
bebe

Врескањето и плачењето можеби не се најтоплото „те сакам“, но бебето го прави токму тоа затоа што смета дека љубовта на родителите е безусловна. Љубовта исто така се покажува со имитирање на вашето однесување …

Погледнете ја, вистински мал ангел, а една минута подоцна „ангелот“ приредува испад. Бебињата сакаат да тестираат колку далеку можат да одат, и само со луѓе што ги сакаат и им веруваат. Врескање, протестирање и плачење не се најтоплите начини да се покаже љубов, но вашето бебе го прави токму тоа – затоа што се чувствува дека го сакате без оглед на тоа.

Но, „Те сакам“ бебето многу подобро го кажува откако сте биле отсутни со часови или дури неколку минути. Изразот на радост на лицето, гугање и весели извици не е само сладок, туку е и знак за длабока врска. Покажувајќи возбуда дека сте се вратиле, бебето ви покажува колку ве сака. Но, од истата причина, децата можат да се вознемират од истата причина на возраст меѓу една и три години кога ќе заминете.

Исто така, бебињата како возрасни ги имитираат луѓето што ги сакаат. Ако бебето почне да ве имитира, без разлика дали влече торба низ собата или тепа кукла, тоа ви покажува колку ви се  воодушевува.

Бебето ве посипува со бројни бакнежи

Околу првата година, вашето дете може да започне да ве бакнува, затоа очекувајте многу влажни и несмасни бакнежи. Вашето бебе гледа како искажувате нежност. Бидејќи учи од физички допир, тој сака да го стори истото со вас.

Рацете во воздух затоа што ме сакаш

Кратките насмевки кај новороденчињата значат дека тие инстинктивно се поврзуваат со нивните родители, покажуваат истражувањата. Покрај тоа, по само шест месеци, бебето ќе започне да ги крева рацете, барајќи од вас да го кренете во рацете затоа што тоај го сака. На овој начин, тој ќе покаже со движењата на телото колку веќе ви верува и колку ве сака.

Тие учат како изгледа безбедноста

Од раѓањето, бебето може да го препознае лицето, гласот и мирисот на мајката. Ги поврзува звуците и мирисот, верува во тоа што го гледа. Затоа го проучува вашето лице затоа што сака да го запомни, па затоа се обидува да научи како изгледа безбедноста и љубовта.

escort - Korsan taksi