ИСТРАГАТА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ: Какви траги оставила древната цивилизација и дали би можеле да ги препознаеме

23 август, 2020
shutterstock_538238215_1000x0

Ние порано бевме навикнати да ги набљудувавме цивилизациите преку материјалните остатоци од нивната култура. Ваквите траги од претходните општества се добри ако ние сме само неколку илјади години оддалечени. Ако се вратиме милиони или стотици милиони години, работите се комплицираат.

Прашањето е, дали научниците можат да најдат јасен доказ дека некоја античка цивилизација изградила релативно краткотрајна индустриска цивилизација многу пред нас? Можеби, на пример, некои рани цицачи се искачиле на нивото на градење цивилизации пред околу 60 милиони години. Можеме да се потпреме на фосилите до одреден степен. Проблемот е во тоа што количината на живи суштества што завршуваат фосилизирани е многу мала. Така, би било лесно да се пропушти индустриска цивилизација што траеше „само“ 100.000 години, и покрај фактот дека ќе траеше 500 пати подолго од нашата.

Со оглед на тоа што сите директни докази исчезнаа многу одамна по толку милиони години, какви докази сè уште може да постојат. Најдобар начин да се одговори на тоа прашање е да се обидеме да откриеме какви докази би оставиле зад себе доколку човечката цивилизација не успеела.

Масовната употреба на вештачки ѓубрива храни 7 милијарди луѓе, но тоа исто така значи дека го променивме животниот циклус на азот на планетата. Како резултат, идните научници можеле да видат азот во седиментите на нашето време. Исто така, нашата глад за ретките елементи што се користат во индустријата треба да биде очигледна еден ден, бидејќи многу повеќе од нивните атоми сега се шетаат по површината на Земјата отколку што би можеле поинаку.

Тука е уште и целата пластика што ја користиме. Студиите покажаа дека се зголемуваат количини на пластични остатоци покрај морското дно до Арктикот. Ветерот, сонцето и брановите мелат големи пластични предмети и го напуштаат морето полно со микроскопски пластични честички кои на крајот завршуваат на океанскиот дно, создавајќи слој што може да трае милиони години.

Научниците кои ја проучуваат атмосферата тврдат дека ние неповратно ја менуваме со палење големи количини фосилни горива и испуштање големи количини на јаглерод.Овие промени ќе бидат видливи за секој иден научник кој хемиски ги анализира слоевите на карпите од нашата ера.

Имајќи го предвид сето ова, ако индустриската активност од претходниот тип била краткотрајна, можеби нема да ја забележиме толку лесно. Потребни се нови, подетални методи на истражување за да се пронајдат траги од навистина краткотраен настан во антички талог.

Не е невозможно да има циклуси на подеми и падови на индустриските цивилизации на планетата, кои ги користат ресурсите на земјата пред да исчезнат, притоа создавајќи услови за нова цивилизација да се појави подоцна.

escort - Korsan taksi