Состојки на кората:
220 гр брашно,
35 гр пченкарен скроб,
100 гр гранулиран шеќер,
1/4 лажиче сол,
230 гр путер
Состојки за полнење со лимон:
300 гр гранулиран шеќер,
1/4 чаша брашно (32 гр),
4 јајца (собна температура),
120 ml свеж сок од лимон (1/2 чаша).
Дополнително:
шеќер во прав
Подготовка на кора:
Загрејте ја рерната на 170 степени , и обложете го плехот или тавата со фолија или хартија за печење.
Во голем сад измешајте ги брашното, шеќерот, солта и пченкарен скроб.
Додадете путер и комбинирајте ја масата со рацете.
Притиснете го во тавата и печете околу 20 минути на 170 целзиусови.
Подготовка за полнење:
Измешајте брашно и гранулиран шеќер, додадете јајца и сок од лимон.
Извадете ја скоро испечената кора и прелијте ја со фил.
Вратете се во рерна, печете околу 15-20 минути додека кората не се зафати на површината.
Оставете го колачот на собна температура да се излади, а потоа ставете го во фрижидер да се зацврсти.
Можете да го декорирате тортата со шеќер во прав.