Јајцата обично е тешко да се заменат во рецептите, особено десертите, но не е и невозможно. Некои замени не се најидеални, бидејќи се менуваат во вкусот и текстурата, но повеќето се сосема соодветни.
Колку помалку јајца во рецептот, толку е полесно да ги замените, без многу да влијаете на вкусот и текстурата. Замена на јајца во рецепти, исто така, се препорачува за оние кои сакаат да го намалат внесот на маснотии и холестерол.
Која е главната улога на јајцата во колачи? За да ги направите слатките лесни и меки, тие ги комбинираат состојките (особено во бисквити и мафини) и им даваат влажност. Постојат голем број на различни замени за јајца, но не се вклопуваат во сите рецепти. И кога, на пример, правиш палачинки и слични јадења, јајцата не се толку важни. Можете да ги исфрлите, но сепак додадете малку повеќе млеко, овошен сок или вода во смесата за влажност. Да не биде премногу тешко и тврдо. Можете исто така да вметнете половина банана наместо јајца, месете или една или две лажици јаболка. Можете да ги користите истите замени при правење мафини, но додајте половина лажичка прашок за пециво во рецептот повеќе отколку што е наведено.
Основни замени:
1 јајце = 1 помала банана (или половина поголема)
1 јајце = 2 лажици скроб од компир
1 јајце = 28 гр пире од јаболка
1 јајце = 1 лажица брашно од соја и 1 лажица вода
1 јајце = 1 лажица мелено семе од лен и 2-3 лажици топла вода
1 јајце = 2 лажици оцет растворени во половина чаша вода
1 јајце = 1/4 чаша овошно пире и 1/2 лажичка прашок за пециво
Солени јадења
Ако во овие рецепти правите печурки, ќофтиња, плескавици, пецива или некое мезе од јајца, можете да замените скроб од пченка или компир, брашно од цели зрна, трошки од леб, пире од компири или пире од прав. Тестирајте и експериментирајте сè додека не го пронајдете вистинсиот размер и замена за вашите омилени солени јадења. Две до три лажици од горенаведените состојки можат да заменат едно јајце.
Како да користите мелени семки од лен
Ако имате мелен лен и можете да го користите како замена. Измешајте ленено семе со врела вода – 1 лажица лен до 3 лажици вода. Оставете да отстои 10 минути и потоа додајте го во рецептот наместо јајцето.