ВО КИНА ПРОНАЈДЕНО НЕШТО ШТО ГИ ЗБУНИ НАУЧНИЦИТЕ! Како е воопшто можно ова?

22 август, 20200
799483_w-56257664_ls

Неверојатен фосил откриен во каменолом во кинеската провинција Гуижо, дава фасцинантен увид во синџирот на храна на врвните предатори од периодот Тријас, пренесува „РТС“.

Остатоците од пет метри долг ихтиосаурус може да се видат во фосилот, откако проголтал скоро целиот четири-метарски талатосаурус. Ихтиосаурот починал набргу подоцна, најверојатно како резултат на прекумерен оброк.

Ихтиосаурите биле водни влекачи што се појавиле во периодот Тријас, а пронајдениот фосилн му припаѓало на видовите guizhouichthyosaurus tangae, кои може да пораснат до десет метри во должина.

Неговиот плен, од видот Talatosaurus xinpusaurus xingyiensis, повеќе потсетува на денешните копнени влекачи, со четири нозе и моќна опашка што ја користи за да се движи низ вода.

Новиот фосил е директен доказ дека некои видови на ихтиосаури биле врвни предатори во синџирот на исхрана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi