БУРГЕРИ со ГОРГОНЅОЛА! Интересна комбинација од СИРЕЊЕ и КАРАМЕЛИЗИРАН кромид! (РЕЦЕПТ)

8 ноември, 20210
494024_x1-burger-429506890_f

Две парчиња леб, месо, домат, кромид… Кога ќе ја погледнете листата на состојки за бургер, се чини дека работите не можат да бидат поедноставни, нели? Овде нема наука, би помислиле. Но, би се излажале …

Состојки:

750 гр мелено говедско месо

две лажички сол

лажичка мелен пипер

половина лажичка мелен пипер

лажица маслиново масло

150 гр горгонѕола

лепчиња

црвен кромид

домат

зелена салата

кечап, мајонез

сол, бибер

Подготовка:

Измешајте мелено говедско месо, сол, бибер, мелен пипер и една лажица маслиново масло. Сè убаво соединете, па со рацете формирајте плескавици. Месото се пече на скара или во грил тава додека не добие убава боја од двете страни. Исечете ги лепчињата на половина, па загрејте ги кратко во рерна. Потоа премачкајте ги со кечап, мајонез или намаз по избор, одозгора наредете листови зелена салата, домат и карамелизиран црвен кромид (динстајте покриено на тивок оган додека течноста не испари). Над него се ставаат плескавиците, а врз нив изронета горгонѕола. Преклопете ги лепчињата и послужете веднаш.

Пријатно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi