Го намалува холестеролот и го поттикнува работењето на мозокот: 5 причини зошто е неопходно да конзумирате калинка

19 декември, 20210
332820_nar-shutterstock-1937945632_ff

Ќе ви го намали холестеролот

Има многу антиоксиданси кои се добри за регулирање на холестеролот, спречување на развој на срцеви заболувања, како и за регулирање на крвниот притисок.

Има мал процент на шеќер

Мора да внимаваме кога внесуваме шеќер во организмот. Кога станува збор за овошниот шеќер, тој е помалку опасен од некој преработен, но треба да се биде внимателен. Но, тоа не е случај со калинката. Половина шолја калинка има 8 грама шеќер и 70 калории.

Ја стимулира функцијата на мозокот

Ова овошје има големо влијание на когнитивните способности, невролошките функции и меморијата бидејќи содржи многу антиоксиданси.

Може да го запре растот на клетките на ракот

Калинката е едно од најдобрите овошја кога станува збор за борбата против ракот. Не може да го излечи, но може да го забави растот на клетките на ракот.

Антиинфламаторно дејство

Калинката може да ги намали проблемите предизвикани од артритис. Ќе ви ги спаси коските и ќе ја ублажи болката што ја имате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi