Дали има храна која може да трае „вечно“? Одговорот е да.
Ова е храната што можете да ја користите.
Meд
Медот често се нарекува „Божји лек“ и има многу здравствени придобивки. Медот има неограничен рок на траење и иако може да ја промени бојата или да кристализира, сепак ќе биде добро да се јаде. Ако медот се кристализира, едноставно ставете ја отворената тегла во топла вода и мешајте додека кристалите не се стопат.
Јаболков оцет
Белиот оцет, оцетот балсамико, оцетот од малини, оризовиот вински оцет и црвениот вински оцет исто така немаат рок на траење. Поради својата киселост, оцетот е самоодржлив и нема потреба од ладење. Затоа, можете да користите и оцет за да не се расипете друга храна.
Можете да купите поголема количина без страв дека ќе се расипе бидејќи може да трае вечно. Освен што можете да го користите за додавање во разни салати, одличен е и како средство за чистење.
Пченкарен скроб (густин)
Дефинитивно заслужува место на листата на бесмртни намирници. Ако го чувате правилно и го чувате на суво и ладно место, можете да го користите навистина долго време. Скробот може да се расипе ако дојде во контакт со воздух. Потоа се формираат кристали и грутки. Ова покажува дека можеби повеќе не е добро за употреба.
Сол
Чистиот натриум хлорид постои со милијарди години, па не е ни чудо што трае вечно. Да не зборуваме, солта често се користи за заштита на храната од мувла и бактерии. Тоа им помага подолго да ја задржат свежината и да останат безбедни за употреба.
Морската или камената сол не се расипува, останува свежа засекогаш.
Грав
Сувиот грав исто така може да трае вечно. Меѓутоа, ако остане неколку години, ќе ви треба повеќе време за да го готвите. Затоа, пред да го ставите на шпорет, натопете го во вода. Ако зрното не отече, можеби е подобро да го замените со ново. И тогаш не се расипува, но нема лесно да се готви и со тоа ќе го изгуби вкусот. Сепак, во него се уште се зачувани сите нутритивни вредности.
Шеќер
Слично на солта, шеќерот може да трае вечно ако се чува подалеку од извори на влага и топлина. Со шеќерот не е проблемот да се одржи свеж, туку да се спречи да стане тврд. Шеќерот никогаш нема да се расипе бидејќи не го поддржува растот на бактериите. Единствено на што треба да внимавате, освен на влага, се инсектите.
Ориз
Дури и ако кутијата е веќе полна со прашина, оризот внатре е секогаш добар како кога бил купен. Ова важи за сите видови освен кафеав ориз, кој е повеќе склон на расипување поради неговата поголема содржина на масло. Единственото нешто на што треба да внимавате кога го чувате оризот е да го заштитите од инсекти.
Соја сос
Соја сосот е уште една храна за која не треба да се грижите дека ќе ви истече времето. Кога ќе го извадите тоа старо шише од фрижидер, не мора да го фрлите, сепак вреди.