Штом епидемиолошката состојба дозволи подигнување на рампите на границите, туристите побрзаа кон омилените медитерански дестинации.
ГРЦИЈА
Д-р Перишиќ посочува дека месото треба да се избегнува во Грција, бидејќи честопати се замрзнува неколку пати поради високите температури, кои се чини дека се загадени со бактерии.
– Туристите во Грција јадат гиро најмногу, а неговиот квалитет е многу дискутабилен. Се состои од отпад од месо кој е слабо третиран со топлина и ротира на сонце цел ден, што не е хигиенско. Затоа во Грција е многу подобро да се јадат сувлаки, ражничи од чисто месо, кои се пржат на 600 -700 степени, на температура на која изумираат бактериите.
ЕГИПЕТ
Добро познат гастроентеролог вели дека никој во Египет не се осмелува да пие вода од чешма, како и во другите делови на Африка и јужна Европа.
– Пијте само флаширана вода, бидејќи бактериолошки неисправната вода може да предизвика сериозни болести. Исто така, избегнувајте многу зачинета храна, на која не сме навикнале – вели Перишиќ.
ТУРЦИЈА
Нашиот соговорник посочува дека туристите кои патуваат во Турција, каде што е особено популарна исхраната базирана на шведска маса, треба да внимаваат особено да не се прејадуваат.
– Треба да се избегнува и баклавата, бидејќи останува долго. Наместо тоа, јадете свежи колачиња и овошни салати. Не преполнувајте ја чинијата, туку земајте пет помали оброци на ден – вели д-р Перишиќ.
ЦРНА ГОРА
Морската храна подготвена на различни начини е една од специјалитетите на црногорската кујна, сепак, д-р Перишиќ вели дека треба да се избегнуваат.
– Тие, а особено школките, се најголемиот извор на токсини и патогени бактерии кои можат да предизвикаат сериозно гадење. Само добро измиени школки се погодни за јадење, но скоро и да нема гаранција дека готвачот ги исчистил правилно пред да направи порција од нив – вели нашиот соговорник.