Брзо и вкусно: За денешниот ручек ви предлагаме солен и сладок рецепт со лиснато тесто за кое нема многу работа

9 јануари, 2021
1383834

Во потрага по брзи рецепти што можете да ги подготвите за вашето семејство кога не можете да си дозволите да поминувате часови пред шпорет или кога едноставно ве притискаат обврските, пронајдовме два едноставни и брзи рецепти со лиснато тесто што почетниците лесно ќе ги совладаат во кујната. Едниот ви го предлагаме за брз ручек, а другиот кога посакувате нешто слатко

Лиснато тесто ролна со зеленчук

Состојки:

6 листови лиснато тесто

6 лажици пасирани домати

4 лажици мајонез

200гр кашкавал

200гр шунка

50гр свежи зачини

100гр шери домати

1 пиперка

Сол

1 јајце

Сусам

Подготовка:

1. Поставете два листови лиснато тесто на работната површина. Лесно испрскајте ги со млака вода.

2. Поставете нов лист лиснато тесто и премачкајте го со три лажици пире од домати.

3. Потоа премачкајте го тестото со две лажици мајонез.

4. Лиснатото тесто рамномерно поросете го со рендан кашкавал(150 гр.), Шунка (150гр.) И ситно сецкани зачини (50гр.), Ставете исечени шери домати (100гр.) И ситно сецкани пиперки (1/2 пиперка).

5. Користете ја другата половина од состојките за втората ролна.

6. Лиснатите завиткајте ги во ролна со тоа што прво ќе ги преклопите страничните краеви навнатре, а потоа ќе ги тркалате ролните по должината. На овој начин филот нема да испадне за време на печењето.

7. Ролатите премачкајте ги со изматено јајце измешано со малку вода. Посипете сусам и печете во рерна загреана на 180 степени приближно. 15-20 минути.

Триаголници со јаболка

Состојки:

2-3 излупени јаболки

3 лажици шеќер

1 лажица цимет

2 лажици лимонов сок

3 лажици вода

Завиткано лиснато тесто

Подготовка:

1. Изрендајте ги јаболките. Додадете шеќер, цимет, сок од лимон и вода. Измешајте сè со лажица па варете на тивок оган 10 минути додека не се згусне.

2. Расукајте го лиснатото тесто 30 х 35 см и исечете го на 6 еднакви делови.

3. Исечете го секој правоаголник на половина хоризонтално со нож во интервали од еден сантиметар. Премачкајте ги со растопен путер. Преклопете ги правоаголниците на половина, така што исечениот дел е на горната страна.

4. Наполнете го секое парче лиснато тесто со 1,5 лажици јаболка и преклопете ги горните агли надолу за да добиете форма на триаголник.

5. Пренесете ги триаголниците во плех обложен со хартија за печење, премачкајте ги со вода и посипете ги со шеќер.

6. Печете на 190 степени околу 25 минути. Посипете ги триаголниците од јаболка со шеќер во прав пред да ги сервирате.