Науката одамна докажа дека главоболките во повеќето случаи се предизвикани од несоодветна исхрана.
И покрај тоа, многу пациенти со години страдаат од неподнослива главоболка, не мислејќи дека храната е нивниот предизвикувач, особено кога станува збор за мигрена.
Компири, бадеми …
Научниците препорачуваат да се јаде што повеќе храна што содржи витамин Б2, односно обично лиснат зеленчук и оние со коензим Q10, кој го има во месото, рибата и афионот. Исто така, храна богата со магнезиум и калциум, како што се банани, компири, бадеми, кељ, риба и темен ориз, треба да бидат вклучени во исхраната што е можно почесто.
Како што лошата исхрана може да придонесе за мигрена, така и здравата исхрана може да помогне во нејзиното лекување.
Избегнувајте алкохолни пијалоци и преработени месни производи.
За да започнете да ги менувате навиките, најважно е да знаете дека храната што ги шири крвните садови обично доведува до главоболки. Тоа се алкохолните пијалоци, преработените месни производи, производи полни со квасец, чоколадо и стари, солени сирења.
Ѓумбир, нане, камилица, валеријана, мелиса …
Покрај наведената храна, во исхраната против чести главоболки, храната што содржи многу адитиви треба да се сведе на минимум.
Исхрана која помага да се спречат честите главоболки е онаа што значи да пиете доволно вода, да користите почесто ѓумбир, бидејќи делува како природен аналгетик. Чаевите како нане, камилица, мелиса и валеријана се добри и против мигрена предизвикана од напнатост и стрес, бидејќи тие смируваат и релаксираат. Се препорачува и кафе, но во помали количини. Инаку, премногу внес на кофеин може да предизвика проширување на крвните садови и уште посилна болка.