Дали сте знаеле дека црвените пиперки имаат двојно повеќе витамин Ц од лимоните, па дури и четири пати повеќе од портокалите? И дека чиа семето во 100 грама содржи повеќе од 630 милиграми калциум – додека во 100 милилитри толку многу пофалено и популарно кравјо млеко има само 125 милиграми од овој минерал? Навистина, нешто дефинитивно се губи за време на термичка обработка, но овие состојки прават чуда кога се конзумираат, така што не би болело да ги додадете во вашите солени мафини и да подготвите и поздрав и повкусен појадок од вообичаеното!
Состојки:
2 јајца
100 милилитри масло
170 милилитри (кисела) вода
350-400 грама бело брашно
1 кеса прашок за пециво
100 грама чиа семе
една црвена пиперка
сол и магдонос по вкус
Подготовка:
Изматете ги јајцата, потоа додадете масло и вода и добро измешајте. Додадете брашно и прашок за пециво и мешајте додека не добиете смеса без грутки, потоа додадете чиа семе и многу ситно сецкан црвен пипер. Посолете по желба и додадете малку магдонос. Печете најмалку 20 минути на 200 степени.
Пријатно!