Корисни совети: Следете ги овие правила ако сакате да зготвите совршени тестенини

31 октомври, 20210
Screenshot 2021-10-31 132327

Финтата е во овие неколку работи

  1. Никогаш не ставајте масло во водата

Маслото се одвојува и плови по водата, па нема да ги спречи тестенините да се залепат. Откако ќе ги исцедите сварените тестенини, маслото ќе се залепи, што ќе спречи сосот да се залепи за нив, а вие не го сакате тоа.

Ако сакате да бидете сигурни дека тестенините нема да се залепат, варете ги во многу вода. На тој начин скробот ќе се распрсне по водата и нема да делува како лепак. Правило е на секои 100 грама тестенини да се става литар вода во тенџерето.

  1. Чекајте водата да зоврие

Доколку сакате вашите тестенини да бидат ал денте, тогаш важно е да го следите ова правило за да бидат што пократко во контакт со водата. Друг важен аспект е дека зовриената вода ќе го желатинизира скробот содржан во тестенините и со тоа ќе го олесни варењето.

  1. Посолете само кога водата ќе зоврие

Ако додадете сол во ладна вода, тоа ќе го одложи времето потребно за водата да достигне точка на вриење. Меѓутоа, кога ќе се потопи во врела вода, солта ќе ја подигне температурата и тогаш водата ќе биде врела најмногу што е можно.

  1. Не ја намалувајте температурата

Одржувајте висока температура на точката на вриење бидејќи тестенините побрзо ќе се варат. Ако ја намалите температурата на готвење, на крајот ќе добиете кашести тестенини.

  1. Не кршете ги шпагетите, никогаш

Шпагетите и сличните тестенини не се толку долги без врска, туку за да можат добро да се завиткаат околу вилушка, правилно да го покријат сосот и да создадат совршен залак. Кога ќе ги скршите таквите тестенини, сте направиле штета бидејќи во тој случај не можете да ги завиткате околу вилушката, ниту да ги јадете како макарони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *