Ако сте уморни од класична кајгана, пробајте појадок на кој не му недостасува вкус и арома. Послужете изматени јајца со тост, а свежо сирење или јогурт ќе послужат како противтежа на пикантноста.
Наместо печурки, можете да користите домати, а гарам масалата добро ќе се вклопи во оваа комбинација на ароми. Можете исто така да ја зајакнете пикантноста со прстофат на чили во прав.
Рецепт за лути јајца:
2 лажици путер
1 млад кромид
1 мала лута пиперка
1 лажичка рендан свеж ѓумбир
1 лажичка ситно сецкан лук
150 гр шампињони
1 лажичка мелен коријандер
1/2 лажиче куркума во прав
4 големи јајца
1 лажичка сок од лимон
сол, бибер
Подготовка:
- Испржете го исецканиот млад кромид во маслиново масло, а потоа додадете го изренданиот ѓумбир, ситно сецкан лук, бибер и други зачини. Често мешајте и пржете неколку минути, а потоа додајте ги исчистените исечени печурки.
- Кога печурките ќе ја ослободат водата, додадете ги јајцата што претходно сте ги изматиле со вилушка. Пржете, мешајќи, додека јајцата не почнат да се намалуваат, а потоа промешајте го сокот од лимон и послужете веднаш, обилно попрскани со пиперка.