Велат дека водата е најдобриот и најздравиот пијалок во светот, што помага и за слабеење.
Еден од начините на кои оваа чиста течност придонесува за губење на тежината е тоа што не прави посилни, а една студија објавена во Аналите на семејната медицина покажа дека постои значајна врска помеѓу недоволниот внес на овошје и дебелината.
Сепак, она што многумина не го знаат е дека со додавање на еден зачин во вода, губењето на тежината може дополнително да се забрза.
„Пробајте вода со ким“, советува диететичарката Триста Бест.
Овој зачин е богат со антиоксиданси, кои имаат добар ефект врз имунолошкиот систем и здравјето на цревата и го намалуваат воспалението.
“Научниците го проучуваа ефектот на ким врз губење на тежината и се покажа дека метаболизмот е побрз кај оние што го консумираат. Побрзиот метаболизам значи и побрзо согорување калории”, вели Бест.
Во мала клиничка студија во која учествувале 88 дебели жени, експерименталната група јадела јогурт со ким најмалку два оброка во текот на три месеци. Контролната група јадела иста количина јогурт, но без дополнителен ким, во истиот период.
Се покажа дека кај жените кои консумирале јогурт со ким, нивната тежина, индекс на телесна маса, обемот на половината, како и количината на маснотии значително се намалиле. Исто така, имале пониско ниво на холестерол, триглицериди и „лош“ холестерол, додека нивото на „добар“ холестерол е зголемено.
Диететичарот Бест вели дека водата со ким, исто така, помага да се регулира нивото на шеќер во крвта, помагајќи им на клетките подобро да реагираат на гликоза и инсулин.
Како да направите вода со ким
Водата со ким може да се конзумира топла или ладна, а диететичарот Бест објаснува како да го направите.
- Натопете една лажица семе од ким во чаша или две вода и оставете да отстои преку ноќ.
- Утрото, ставете водата со ким на оган да зоврие, околу пет минути, а кога ќе се излади процедете и додадете мраз или стоплете ја, во зависност од тоа што претпочитате.
„Водата со ким има малку дрвенест вкус. Препорачувам да додадете малку природен засладувач или цимет за да има подобар вкус “, вели Бест.