Митови за слабеење кои го саботираат губењето килограми

6 февруари, 2021
dreamstime-m-79332165

Една од вистините за слабеењето е дека ако советот работи премногу добро за да биде вистина, така и веројатно е, велат експертите кои ги доведоа во прашање најчестите митови за слабеењето

На социјалните мрежи кружат многу митови за слабеење, што понекогаш може да биде штетно за здравјето и е спротивно на целта за слабеење, па затоа вреди конечно да се заклучи што е, а што не е значајно додека се борите со вишокот тежина. Една од вистините што треба да се има предвид е дека ако методот за слабеење звучи премногу едноставен или премногу добар за да биде вистина, тогаш веројатно е така, велат експертите кои ги доведоа во прашање индивидуалните методи на порталот Инсајдер.

Еве ги главните заблуди за слабеењето во кои често веруваме:

Мит 1: Сите калории се еднакви
Вашето тело не ја метаболизира целата храна на ист начин. И колку брзо варите нешто може да влијае на нивото на инсулин, промените во нивото на шеќер во крвта и механизмот за складирање на маснотии.

На пример, споредете торта вредна 100 калории со 100 калории морков. Бројот на калории е ист, но тортата содржи рафинирани јаглехидрати, додека морковот содржи повеќе влакна и хранливи материи. Оваа разлика е важна затоа што вашето тело побрзо ја вари тортата. Енергијата што ја содржи го поплавува вашето тело со гликоза, зголемувајќи го нивото на шеќер во крвта и инсулин, што може да го зајакне складирањето на маснотии.

Спротивно на тоа, морковите се варат побавно, што значи помалку гликоза во крвта. Ова помага да се одржат здрави нивоа на шеќер во крвта, а исто така може да ве засити, така што нема да имате потреба да се прејадувате.


Значи, додека торта вредна 100 калории и морков вреден 100 калории го даваат истиот енергетски ефект, морковот очигледно е попосакуван ако сакате да внимавате на своите килограми, вели др. Џоел Сидман кој има своја страница за здрава исхрана, навики и фитнес. И други. Артур Виана, клиничар кој се занимава со метаболички нарушувања, вели дека преработената храна не испраќа исти сигнали за ситост во мозокот како целата храна, односно, најверојатно, ќе се прејадете со преработена храна. И така, зголемувате тежина.

Мит 2: Ако јадете подоцна навечер, се дебелеете


Истражувањата сугерираат дека е важно што јадете и колку, не во кое време јадете.

Големо истражување од 2016 година не открило поврзаност помеѓу вечерата по 20 часот и зголемувањето на телесната тежина кај децата Сепак, студија од 2008 година открива дека луѓето кои јаделе помеѓу 23 и 5 часот наутро консумираат просечно 500 калории повеќе на ден и добиваат поголема тежина од оние кои јадат само во текот на денот. Но, други истражувања покажаа дека времето на оброк може да влијае на нетолеранција на глукоза и да го намали користењето на маснотиите, особено ако јадете доцна вечера.

Јаглехидратите честопати се сметаат за непријатели на диетата, но студија од 2018 година открива дека возрасните кои следеле диета со малку јаглени хидрати изгубиле иста тежина во просек како и оние кои следеле диета со малку маснотии.

Значи, сите јаглени хидрати не се исти. Цели зрна содржат повеќе влакна отколку рафинирани јаглехидрати, што значи дека тие метаболизираат побавно и не предизвикуваат големи скокови на инсулин. Студија од 2017 година покажа дека луѓето кои јаделе диета со доволно житарки за да го исполнат посакуваниот внес на влакна, согорувале 100 калории повеќе на ден, делумно поради малото зголемување на метаболичката стапка во мирување, во споредба со луѓето кои јаделе рафинирани зрна со малку влакна.

escort - Korsan taksi