Можеби нема често да ставате леќа во јадењата, но ова е можност да внесете нов рецепт во тетратката, а потоа да подготвите супа која сите ќе ја обожаваат.
Состојки:
1 кромид
1 чешне лук
1 морков
сол
бибер
лажица куркума
лажица мелен ѓумбир (може и свеж)
1 ловоров лист
6 чаши вода
100 гр црвена леќа
100 мл сос од домати
Запршка:
лажица маснотии
лажица црвен пипер
Подготовка:
Прво треба ситно да го исецкате зеленчукот, а потоа тие состојки ставете ги во тенџере со вода што треба да се готви 30 минути, додека леќата не набабри.
Кон крајот додадете ѓумбир, куркума, сол и бибер по вкус и сè убаво измешајте.
Во посебно тавче истурете ги маснотиите и пиперката, пропржете ги и додајте ги во претходно сварените состојки.
Промешајте и зовријте уште малку на тивок оган, по што се треба да се тргне од оган.