Мрзлива баклава без кори, сочна и неодолива: Рецепт кој можат да го направат и почетници во кујната!

24 април, 2021
shutterstock2101200-830x0

Кога велиме баклава, првата помисла ни е ореви и кора. Меѓутоа, ако го претпочитате овој ориентален специјалитет, а немате време за традиционалниот, има торта која има скоро ист вкус, но домаќинките ќе ја подготват многу полесно.

Состојки:

4 јајца
1,5 чаши шеќер
1 ванилин шеќер
1 чаша масло
1 чаша млеко
1,5 чаши гриз
2 лажици брашно
1 прашак за пециво
2,5 чаши мелени ореви
1/2 сецкани ореви

Прелив:

1,5 чаши шеќер
3 чаши вода
1 ванилин шеќер
1 помал или една половина лимон

Подготовка:

Прво подгответе го сирупот, да се олади додека колачот се пече.

Измешајте вода и шеќер, па ставете да зоврие и по неколку минути извадете го тенџерето од плочата за готвење.
Вклучете ја рерната на 180 степени да се загрее.

Изматете јајца со шеќер, а потоа додадете суви состојки – гриз, брашно, прашок за пециво, ванилин шеќер, мелени и сецкани ореви. Потоа додадете млеко и масло, и изматете сè добро со жица.

Подмачкајте плех, посипете го со брашно, а потоа истурете ја смесата и ставете ја во топла рерна да се пече.

Баклавата ќе биде готова за околу 35 минути.

Изладениот сируп истурете го врз врелата баклава и оставете ја да се излади целосно, па ставете ја во фрижидер.
Се сече на коцки, се украсува со ореви по желба и се сервира.

Пријатно!