НАЈБАРАНИОТ РЕЦЕПТ НА ИНТЕРНЕТ: Класична и софистицирана сензација – Брилијантна торта!
Еден од најубавите десерти, кој го заслужува ова име.
Состојки:
За кора:
3 х 5 белки
3 х 10 лажици шеќер во прав
3 х 5 лажици мелени ореви
3 х 2 лажици брашно
За крем:
1 л мелко
15 жолчки
10 лажици шеќер
9 лажици брашно
250гр шеќер во прав
250гр маргарин
150гр мелени ореви
Малку млеко за попарување на оревите
200гр чоколадо
3 ќесички шлаг од ванила
200мл млеко или кисела вода за шлагот
Подготовка:
Направете 3 кори од 5 белки, 10 лажици шеќер во прав, 5 лажици ореви и 2 лажици брашно.
Измешајте го брашното и оревите и лесно измешајте ги со изматените белки.
Печете на 180 степени од околу 25 минути за секоја кора. Кога ќе се испечат, покријте ги со крпа додека го подготвувате кремот.
Крем:
Измешајте 7 жолчки со 10 лажици шеќер и 9 лажици брашно и варете го кремот во 1 литар млеко. Изматете 8 жолчки со 250 гр шеќер во прав.
Одделно изматете 250 гр маргарин, па измешајте со изматените жолчки и соединете со изладениот крем.
Одделете 1/3 од филот и додадете 150 гр попарени ореви со млеко (потребно е малку млеко да се направи кашесто).
На преостанатите 2/3 од филот додајте 200 гр растопено чоколадо на многу тивок оган.
Изматете 3 ќесички шлаг од ванила со млеко или кисела вода и наполнете: кора, глазура, црн фил, кора, глазура, бел фил, кора, глазура, црн фил. Ставете глазура на рабовите. Ние ставивме црн фил затоа што има најмногу.
Сервирање:
Колачот е толку кремаст што кората едвај се забележува, излегува доста голема, но и брзо се јаде, бидејќи е поубава од секое чоколадо.