Холивудската sвезда Анџелина Џоли е страсна љубителка на виното, па затоа пред неколку години го лансираше „Роуз“ со етикета на нејзината визба во замокот „Миравал“. Со црвено вино, таа прави десерт, кој би можеле да го наречеме „пијани круши“. Шега настрана, лесно можете сами да го подготвите овој освежителен десерт, и да уживате како дива.
Состојки за 4 лица:
- 8 круши
- кафеав шеќер
- ѕвезден анасон
- цимет
- лимон
- слатко црвено вино
- сладолед или крем
Подготовка:
Исчистете ги крушите и исцедете го сокот. Исечете тенка парче одоздола за да може сијалицата да стои.
Загрејте чаша вино во мало тенџере заедно со 30 гр шеќер, 1 ѕвезден анасон, парче цимет и кора од 1 лимон исечени на ленти. Кога ќе зоврие, сварете се 3-4 минути.
Распоредете ги крушите рамо до рамо во „бавен шпорет“, додадете го виното и варете на тивок оган 2 часа и 30 минути. На половина од готвењето посипете ги со претходно добиениот сос, за да бидат убаво обоени и натопени. Ако сакате сос сличен на сируп, префрлете го во друго тенџере и варете на оган да се згусне.
Послужете ги крушите со сладолед или крем.