Пред неколку години, растителното млеко стана одлична алтернатива на животинското млеко за вегани и луѓе кои не поднесуваат лактоза. Но, благодарение на вкусот и корисни својства на ореви, соја и овесно млеко, брзо се здоби со популарност кај следбениците на здрав начин на живот. Посебно внимание сега е насочено кон овесното млеко.
„Деновите кога се тврдеше дека кравјото млеко е идеален извор на калциум за телото, веќе поминаа. Се повеќе луѓе го напуштаат во корист на билни алтернативи, и има голем број причини за ова. Прво, калциумот, кој се наоѓа во обичното млеко, не се апсорбира во човечкото тело исто како и калциумот од растителни пијалоци. Второ, многу луѓе страдаат од нетолеранција кон лактоза, а редовното внесување на животинско млеко предизвикува проблеми со гастроинтестиналниот тракт, а исто така ги зголемува воспалителните процеси во кожата “, рече BioFoodLab, кој беше првиот што започна со производство на овесно млеко.
Овесното млеко совршено се апсорбира од телото, обезбедувајќи ги сите потребни супстанции, вклучувајќи протеини (до 4-5 g може да се добијат во еден оброк овесно млеко), влакна, витамини од групата Б, железо, калциум, фосфор и силициум. Овој пијалок често се препорачува на оние кои спортуваат за да изградат мускулна маса и на децата кои се во фаза на активен раст.
Исто така, овесното млеко може да се советува на луѓе со висок холестерол, бидејќи овој вид млеко содржи витамини од групата Б кои помагаат во отстранување на холестеролот. Покрај тоа, тоа е препознаено како одличен антиоксиданс! И, се разбира, ова алтернативно млеко е идеално за губење на тежината, бидејќи влијае на нормализирање на метаболизмот и има ниска калорична содржина.