Ние посегнуваме по хартиени салфетки секој пат кога сакаме да ги избришеме рацете, да собираме течност, да ја отстраниме нечистотијата од храната, брзо да ја избришеме површината, но овие кујнски помагачи може да се користат и за други намени. Излезе дека кујнските хартии имаат една брилијантна цел – тие можат да помогнат зеленчукот и овошјето да бидат свежи подолго.
Од практични причини, често купуваме повеќе намирници отколку што можеме да јадеме, па затоа е важно да им го продолжиме рокот на траење. Најчестата грешка што ја правиме е миење свеж зеленчук штом го донесеме од пазар или од продавница. Со цел да трае подолго и да ги зачува своите својства, важно е зеленчукот да се држи неизмиен и неизлупен до употреба.
Меѓутоа, со текот на времето, повеќето овошја и зеленчуци испуштаат вода. Ако оваа влага остане во фрижидерот, овошјето и зеленчукот ќе се расипат. Се што треба да направите е да ја поставите фиоката во фрижидерот каде што чувате овошје и зеленчук со хартиени крпи. Ова ѝ овозможува на храната да ја задржи својата свежина подолго. Хартиените салфетки апсорбираат влага, забавувајќи го процесот на гниење зеленчук и овошје. Важно е често да ги менувате хартиените салфетки, бидејќи ако се натопени со влага, нема да ја завршат својата работа.
Исто така, треба да избегнувате да ги спојувате овошјето и зеленчукот, бидејќи многу овошја, како што се банани, авокадо и праски, произведуваат етилен гас, што предизвикува зреење кога се става покрај други, веќе зрели видови овошје.