Тирамису од лимон: Италијански десерт кој се топи во уста! (РЕЦЕПТ)

10 јануари, 2021
диета

Дали знаевте дека постои и „полесна“ освежителна верзија полна со витамин Ц? Или барем го оправдавме правењето на оваа сочна торта со додавање на ликер од лимон.

За сируп од лимон:

240 мл ликер
240 мл вода
100 грама шеќер
180 мл свежо исцеден сок од лимон
40 бисквити

За крем:

450 грама сирење
350 грама павлака
150 грама џем од лимон
60 грама шеќер во прав

Подготовка:

  1. Во тенџере, загрејте го лимонот, вода, шеќер и сок од лимон на умерена температура и често мешајте додека шеќерот не се стопи целосно.
  2. Ставете го сирупот на страна да се олади на собна температура.
  3. Во меѓувреме, изматете ја павлаката во шлаг со миксер. Измешајте шеќер во прав.
  4. Во посебен сад изматете го сирењето со џем од лимон.
  5. Внимателно измешајте шлаг во смесата со сирење маскарпоне и лимон.
  6. Натопете ги бисквитите во сируп од лимон, па ставете ги во огноотпорен сад во кој ќе ја подготвите тортата.
  7. Наредете ги бисквитите еден по друг едноподруго за целосно да го покрие дното на тавата.
  8. Нанесете половина од полнењето со сирење, шлаг и лимон над бисквитите потопени во сирупот.
  9. Повторно ставете ги бисквитите потопени во сирупот преку смесата, а целата торта завршете ја со остатокот од филот.
  10. Украсете ја тортата со малку кора од лимон.
  11. Ставете го колачот во фрижидер најмалку шест часа или преку ноќ.
escort - Korsan taksi