Состојки за кора: 7 белки, 200 гр шеќер, 4 лажици мелени ореви, 2 лажици презла, 2 лажици брашно, 250 гр сецкани ореви, плус 250 гр чоколаден крем.
Состојки за фил: 7 жолчки, 8 лажици шеќер, 7 лажици млеко, 500 мл слатка павлака, 1 желатин, 50 мл вода.
250 гр ситни бисквити, 150 мл сварено кафе, засладени со лажичка шеќер и малку чоколадо за декорација.
Подготовка: Најдобро пропржете ги оревите во тефлонска тава, да бидат крцкави, па ставете ги да се оладат. Исецкајте ги со нож. Овие печени, сецкани ореви посипете ги врз хартија за печење во плех за печење 35 х 25 см. Одделете ги белките со шеќер додека не станат цврсти и не се раствори шеќерот. Потоа додадете мелени ореви и брашно и измешајте.
Распоредете ја смесата рамномерно врз сецканите ореви и печете на 180 степени 25-30 минути. Свртете го испечениот бисквит така што оревите да бидат одозгора, а потоа премачкајте со чоколаден крем додека кората е сè уште топла. Оставете ги сите заедно да се оладат додека го подготвувате филот.
Измешајте жолчки со шеќер и млеко. Ставете на пареа да се готви и згуснете малку, а потоа тргнете го од оган да се излади. Додадете ја слатката павлака, не до крај, а потоа постепено истурете крем од жолчка и продолжете да мешате.
Ако вашата крема е доволно густа да стои, не мора да ставате желатин, многу зависи од слатката павлака, од кој квалитет е бидејќи со подолго мешање, слатката павлака станува погуста.
Доколку е потребно да ставите желатин, тогаш натопете го во 50 ml вода и кога ќе отстои 10 минути, загрејте го и промешајте, за да не зоврие, само за да ги растворите гранулите, потоа истурете го во кремот и мешајте брзо да се комбинира сè.
Ставете половина од кремот на кората, па натопете ги бисквитите во кафето и наредете ги преку филот.
Ставете друг дел од кремот над бисквитите и над него изрендајте го чоколадото. Ставете во фрижидер и послужете.