Пандемијата и заклучувањето донесе нови и интересни кулинарски трендови минатата година, а луѓето експериментираа со мноштво рецепти од палачинки со житарици до колачи од банана.
Се чини дека ентузијазмот не исчезна дури со првите недели од новата година, а правењето торта Цунами ги окупираше аматерските слаткари ширум светот.
Обично тортата е покриена со глазура што се намалува со текот на времето, но во овој случај глазурата е течна за да создаде уникатен визуелен феномен.
Следува прелевање на глазурата. Кога ќе ја извлечете фолијата, глазурата се излева и паѓа создавајќи магичен ефект. Верзиите на состојките се различни, а корисникот Great from Anne ја објави својата верзија на YouTube.
Состојки:
3 јајца
1 чаша шеќер
1/2 лажица екстракт од ванила
1 и 1/2 чаши брашно
50 мл млака вода
2 лажици масло
1/2 лажиче прашок за пециво
За кремот:
1 млеко
200 мл крем за готвење
1/2 лажица путер
2 лажици млеко во прав
1 жолчка од јајце