Дали некогаш сте пробале виолетови мафини? Не само што изгледаат убаво, туку и се вкусни. Најважно е дека тие се подготвуваат брзо, така што ќе ви требаат само 10 минути
СОСТОЈКИ:
- 115 гр брашно од ориз
- 10 гр брашно од тапиока
- 2 гр сув квасец
- 1 лажичка шеќер
- 90-95 мл вода на собна температура
ДОПОЛНИТЕЛНО:
- 50 гр шеќер
- 50 гр густо кокосово млеко
- 25 мл вода
- боја / арома за храна
ПОДГОТОВКА:
Измешајте ги брашното од ориз, брашното од тапиока, квасецот и шеќерот, а потоа постепено додавајте ја водата. Мешајте со шпатула, потоа покријте со проѕирна фолија и оставете да отстои 45 минути во фрижидер.
Во меѓувреме, измешајте шеќер, кокосово млеко, вода и боја за храна во тава. Кога шеќерот се стопи, извадете го од шпоретот и измешајте го со тестото.
Кога сѐ ќе се соедини, покријте со проѕирна фолија и ставете во фрижидер околу 2 часа. Истурете во подмачкани калапи за мафини, но оние индивидуалните, и варете на пареа околу 20 минути.